Vicontele de Valverde

Vicontele de Valverde

Autor: Leonida Ivel


9.99 lei

 Această carte poate fi cumpărată cu 40% discount dacă ai Streamland Plus. Pentru doar 9,9 lei poți deveni și tu membru.


În ciuda titlului, povestirea acesta își găsește seva în basmele românești, cu personaje precum Țugulea, Făt-Frumos, Ileana-Cosânzeana, Piticul Statu-Palmă-Barbă-Cot, cărora li se adaugă alte personaje, creații ale autorului.
Bineînțeles, narațiunea începe cu „clasica“ răpire a Ilenei-Cosânziene de către Zmeul-Zmeilor la balul de la curtea Regelui. Țugulea și Făt-Frumos pleacă în căutarea răpitorului, trecând prin tot soiul de întâmplări hazlii, în final găsindu-l pe Zmeul-Zmeilor, dar nu și pe Ileana-Cosânziana. Totuși, reîntoarcerea celor doi este un triumf, iar acest lucru poate fi aflat spre finalul povestirii, ca și explicația titlului: cine este Vicontele de Valverde?
Umorul de situație și de limbaj recomandă această povestire copiilor de până la zece-unsprezece ani.

 

Se spune că bătrânețea este o stare care nu se îmbunătățește odată cu trecerea timpului. Așa este. Numai că, aș adăuga eu, depinde cum îți este sufletul:a îmbătrânit și el sau ți-a rămas tânăr? Ei bine, acest lucru nu pot să-l aflu decât de la cei pentru care am scris cărțile: copiii. Povestirile mele sunt, însă, în același timp, și un pariu cu mine. Un pariu și un noian de întrebări. Am reușit, prin ele, să ajung la sufletul unui copil? Măcar unul! Am reușit să mă identific cu copilul care am fost cândva? Pot să mai comunic cu micile suflete de astăzi, în această eră a unui nou zeu, computerul? Pot să rivalizez cu acesta? Sunt doar câteva din întrebările care mă frământă și la care nu pot răspunde singur. Ceea ce știu, însă, sigur, este că – într-o lume din ce în ce mai violentă – am încercat în scrierile mele să evit violența și vărsarea de sânge, iar când acest lucru se întâmplă, am „învelit“ totul în umor, uneori – sper – spumos, care să devieze (pentru o clipă măcar) atenția și preocuparea copiilor de la săbiile și mitralierele care le invadează și agresează atenția.
Am dorit, de asemeni, să readuc în prim-plan frumoase și suculente personaje din basmele noastre,  precum Făt-Frumos, Ileana  Cosânziana, Țugulea etc. Cred că merită să le facem cunoștință copiilor cu aceste personaje pe nedrept uitate sau ignorate, în beneficiul unor personaje importate și lipsite de valențe educative.
Despre mine ca mânuitor onest al condeiului nu adaug prea multe, decât o singură mențiune, legată de publicarea a câtorva zeci de scrieri (poezie în general) la Editura „Napoca-Nova“ din Cluj. Cât de bune, cât de rele? Iată altă întrebare la care trebuie să răspundă alții. Alții sau viitorul.

În rest, să auzim de bine,
Viorel Ioniță
(Leonida Ivel)

Autor

Leonida Ivel

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Ai un comentariu, o părere sau o întrebare despre această carte?


 
Updating…
  • No products in the basket.