Abel Sánchez. Sfântul Manuel  cel Bun

Abel Sánchez. Sfântul Manuel cel Bun

Autor: Miguel de Unamuno


14.90 lei

 Această carte poate fi cumpărată cu 40% discount dacă ai Streamland Plus. Pentru doar 9,9 lei poți deveni și tu membru.


Abel Sánchez şi Joaquín Monegro sunt prieteni încă din copilărie. Abel e sociabil, prietenos, răsfăţat de soartă. Pe scurt, un învingător. Joaquín e antipatic, retras şi studios, plin de sine şi mai ales invidios. Cei doi aleg căi diferite în viaţă: Abel devine artist, iar prietenul lui studiază Medicina. Când Abel pictează portretul Helenei, verişoara lui Joaquín, de care acesta din urmă este îndrăgostit, iar mai apoi se căsătoreşte cu ea, Joaquín este iremediabil cuprins de invidie. Patima întunecată îl consumă şi ajunge să îşi vadă sufletul otrăvit oglindit peste tot, până şi în pacienţii săi, în răutatea ascunsă a societăţii. Sentimentele i se amplifică la naşterea fiului lui Abel şi se pare că pizma lui Joaquín nu are leac: până şi nepotul născut în urma căsătoriei copiilor celor doi prieteni devine motiv de vrajbă şi dezbinare.

Cu multă fineţe psihologică, Miguel de Unamuno construieşte această variaţie modernă pe tema mitului lui Cain şi Abel, sondând în profunzime resorturile şi consecinţele invidiei – „păcatul naţional” – pe care autorul îl atribuia Spaniei începutului de secol XX.

A doua nuvelă din acest volum (Sfântul martir Manuel cel Bun) este considerată de critici testamentul spiritual al scriitorului. Unamuno introduce aici o perspectivă filosofică ce vizează conştiinţa oamenilor organizaţi într-o comunitate, dar şi uitarea colectivă luminată fulgurant, din când în când, de o conştiinţă. Prin intermediul cuvântului scris, eul poate fi creat şi recreat şi poate contribui la formarea lumii fiecăruia dintre cititorii săi. Este ceea ce face Ángela Carballino atunci când se hotărăşte să îndepărteze uitarea, scriindu-şi propria evanghelie despre sfântul martir Manuel cel Bun. Ángela îşi asumă riscul cuvântului scris, despre care „numai Dumnezeu ştie care-i va fi soarta“. Chiar dacă episcopul din regiune şi autorităţile bisericeşti s-ar folosi de textul ei pentru a-l condamna pe sfântul Manuel, Ángela se simte nevoită să consemneze tot ce ştie despre „adevăratul meu părinte spiritual“, iar asta pentru că misiunea ei este să transmită istoria sfântului, pentru ca acesta să poată fi recreat de alţii, de cititorii săi.

 

Miguel de Unamuno (1864-1936) a fost eseist, romancier, poet, dramaturg şi filosof. S-a născut la Bilbao şi a urmat studii de literatură şi filosofie la Madrid. Între anii 1900-1924 şi 1930-1936 a ocupat poziţia de rector în cadrul  Universităţii din Salamanca. În anul 1924 a fost înlăturat din această funcţie şi exilat în Fuerteventura (Insulele Canare), de unde apoi s-a refugiat în Franţa. După căderea dictaturii, în 1930, Unamuno a revenit în Spania, reluându-şi orele la Universitate. În 1936, în urma unui conflict cu naţionalistul Millan Astray, Miguel de Unamuno este înlăturat pentru a doua oară din funcţia de rector şi moare zece săptămâni mai tarziu. În memoria publicului a rămas cu opere literare şi eseistice considerate reprezentative pentru cultura spaniolă.

Autor

Miguel de Unamuno

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Ai un comentariu, o părere sau o întrebare despre această carte?


 
Category:
Updating…
  • No products in the basket.