Ucigașul

Ucigașul

Autor: Patricia Melo


17.99 lei

 Această carte poate fi cumpărată cu 40% discount dacă ai Streamland Plus. Pentru doar 9,9 lei poți deveni și tu membru.


208 pagini.

În romanul Ucigașul, de Patricia Melo, două evenimente aparent banale, un pariu pierdut și o durere de dinți, par a fi elementele declanșatoare ale procesului prin care Máiquel, un tânăr de la periferia orașului São Paulo, timid, introvertit și cu complexe fizice, sociale și culturale, se transformă dintr-un banal vânzător de mașini la mâna a doua, într-un asasin profesionist. Prin vocea protagonistului, într-un stil alert, caracterizat de o extremă violenţă verbală, dar şi de sensibilitate, tandreţe şi umor, romanul Ucigaşul dezvăluie procesele interioare complexe şi pline de conflicte, precum şi cele exterioare care îl aruncă pe căi pe care nu le-a ales, dar care se aflau oarecum deja înscrise într-un fel de cod genetic social.

Publicat în 1995, romanul Ucigașul a consacrat-o pe Patricia Melo pe plan internațional ca pe o mare revelație a literaturii braziliene a noului mileniu, primind două premii importante, Deux Océans și Deutsch Krimi, și fiind adaptat pentru marele ecran în 2003, sub titlul ”Omul anului”.
 

Patrícia Melo, autoarea romanului, a reușit să mă surprindă plăcut, încât am terminat această carte în doar câteva ore, în decursul unei zile. Este surprinzător cum aceasta, femeie fiind, reușește să ne prezinte o întreagă poveste de viață – să nu vă imaginați că tipul, Máiquel, era criminal de mic -, autoarea surprinzând toate trăirile acestuia, încă de când a omorât primul om și până la ultimul. Trăiri unite în droguri, fum de țigară, alcool, sex, lipsa banilor, traiul cotidian înecăcios, plictisul, uneori și frica și disperarea. Máiquel trăiește într-o societate în care nici un om nu este cine pare el să fie, fiecare disimulându-și chipul într-un mod propriu, însă tocmai această putere pe care i-o oferă crima, care aduce moartea și înrădăcineaza frica în inima oamenilor, îi dă acea capabilitate de a-și da seama cine trebuie să moară dintre toți cei răi.
În lipsă de bani, Máiquel este „angajat” de către ceilalți oameni, aparent buni, pentru a ucide persoanele care le-au făcut lor, contra unei sume de bani. Acceptând – după numeroase pasaje de introspecție, întrebări, contradicții – Máiquel ucide, pe rând, mai mulți delincvenți, pedofili, tâlhari, iar aceste lucruri îl fac pe Máiquel să crească în ochii celorlalți oameni din împrejurimile în care trăiește – acest aspect mi s-a părut oarecum destul de ciudat, dar l-am luat drept o metaforă, ca să-i zic așa, omul care acceptă răul, pe care-l numește, la un moment dat, „necesar”, atât timp cât e pus în slujba binelui său. 

Autor

Patricia Melo

Link preview

https://streamland.atavist.com/ucigaul

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Ai un comentariu, o părere sau o întrebare despre această carte?


 
Updating…
  • No products in the basket.