-25%
Următoarea poveste

Următoarea poveste

Autor: Cees Nooteboom


11.99 lei 9.00 lei

 Această carte poate fi cumpărată cu 40% discount dacă ai Streamland Plus. Pentru doar 9,9 lei poți deveni și tu membru.


Naratorul din Următoarea poveste se trezeşte într-o dimineaţă, în mod inexplicabil, într-o cameră de hotel din Lisabona care i se pare familiară: este aceeaşi încăpere în care se aflase cu douăzeci de ani în urmă, pentru o aventură cu iubita lui de atunci. Călătoria aceasta este de fapt o plonjare în apele întunecate ale inconştientului: poate că Nooteboom ne sugerează, în ultimele pagini ale cărţii sale, că întreaga poveste acoperă ultimele câteva secunde din viaţa personajului său.

Ȋn „Următoarea poveste”, timpul este difuz, incongruent și enigmatic: „După părerea mea, ceasurile ȋndeplineau două funcții. Prima era aceea de a le indica oamenilor ora exactă, cea de-a doua de a mă convinge pe mine că timpul este un mister.” Trecutul și viitorul se ȋngemănează ȋnr-un vals al morții unde nu conduce nimeni. Protagoniștii amintirilor vorbesc despre o lume aflată la granița dintre vis și veridic, cu rădăcini ȋnfipte adȃnc ȋntr-un secret ancestral. Pendula cu cadran invers din British Bar sugerează inutilitatea timpului ȋn fața iminenței morții. (Teodora Gheorghe, Semne bune)

 

Cees Nooteboom (n. 1933) a debutat în 1955 cu romanul Philip și ceilalți. Opt ani mai târziu, a publicat Cavalerul e mort, un scurt roman borgesian despre un scriitor care se sinucide, lăsându-i manuscrisul cărții sale neterminate unui alt scriitor, care la rândul lui repetă istoria. Următorul roman, Ritualuri, a fost cartea care l-a consacrat cu adevărat pe Cees Nooteboom, distinsă cu Pegasus Prize, primită cu foarte multe elogii în Olanda și tradusă în mai multe limbi străine. Următoarea poveste, Ziua Morților, Paradisul pierdut, Vulpile vin noaptea i-au adus un renume excepțional lui Cees Nooteboom, care a primit numeroase premii literare și a fost de multe ori menționat ca un candidat la Premiul Nobel.

„Toată opera sa denotă o erudiție și o stăpânire perfectă a limbajului, însușiri pe care în America nu le vom găsi decât la Nabokov și Guy Davenport.“

– Robert Buckeye, Review of Contemporary Fiction

Autor

Cees Nooteboom

Link preview

https://streamland.atavist.com/urmatoarea_poveste

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Ai un comentariu, o părere sau o întrebare despre această carte?


 
Categories: , Tags: , ,
Updating…
  • No products in the basket.