Muzeul figurilor de ceară

Muzeul figurilor de ceară

Autor: Laszlo Alexandru


9.90 lei

 Această carte poate fi cumpărată cu 40% discount dacă ai Streamland Plus. Pentru doar 9,9 lei poți deveni și tu membru.


Al cincilea volum de studii și polemici publicate de autor în presa literară dezbate moștenirea totalitară a secolului XX. Sunt demontate cochetăriile cu ideea comunistă sau reevaluarea ideologilor fascişti.
Sunt analizate cărți și personalități reprezentative: capodopera lui Kertész Imre (Premiul Nobel pentru Literatură), destinul lingvistului Lazăr Șăineanu. Sunt reprobate simpatiile extremiste ale lui C. Noica sau Mircea Eliade, manevrele de presă pentru reabilitarea lui Vintilă Horia sau pentru denigrarea lui Mihail Sebastian.
O amplă discuție se dedică volumelor de scrisori din literatura română (I. Negoițescu – Radu Stanca; I.D. Sârbu; Epistolarul editat de G. Liiceanu; mesajele politice ale lui Paul Goma), sau istoriei literare publicate de Alex. Ștefănescu.
Sunt discutați polemic autori consacrați: Eugen Simion, N. Manolescu, H.-R. Patapievici, Edgar Papu și protocronismul, Augustin Buzura, Mircea Iorgulescu etc.

 

LASZLO Alexandru s-a născut în Cluj. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai“, cu specializarea română – italiană. Profesor de italiană la Colegiul Naţional „George Bariţiu“ din Cluj. Doctor în Filologie al Universităţii „Babeş-Bolyai“. Director al Fundaţiei Culturale „Amici“ și al revistei Amici. Director al revistei poliglote E-Leonardo.
A publicat articole, studii literare, eseuri, polemici şi traduceri în reviste culturale din România (Bucureşti, Cluj, Oradea, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş, Târgu Jiu, Brăila), din Statele Unite (New York şi California), din Israel (Tel Aviv), din Germania (Dietzenbach), din Italia (Roma).
Este autorul a numeroase cărți de eseuri și critică literară.
A tradus romane cunoscute, eseuri și lucrări academice consacrate, din franceză în română, din română în italiană și din italiană în română.
A îngrijit editarea unor volume, a semnat prefețe sau postfețe la anumite ediții literare sau lingvistice.

Autor

Laszlo Alexandru

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Ai un comentariu, o părere sau o întrebare despre această carte?


 
Updating…
  • No products in the basket.