Trecătoarea de fier

Trecătoarea de fier

Autor: Ion Aramă


13.00 lei

 Această carte poate fi cumpărată cu 40% discount dacă ai Streamland Plus. Pentru doar 9,9 lei poți deveni și tu membru.


Romanul Trecătoarea de fier are toate ingredientele necesare pentru a captiva cititorul – acțiune, spionaj, intrigi politice, povești de dragoste. Scriitorul Ion Aramă, unul dintre cei mai prolifici scriitori militari de la sfârșitul secolului trecut, a realizat în Trecătoarea de fier și în Câmpia de foc o cronică literară a primului război mondial, având în prim-plan eroismul poporului român. Publicate inițial la Editura Militară în anii 1977-1978, cele două romane au fost foarte iubite de cititori. Reeditarea lor de către Editura Univers reprezintă un omagiu adus eroismului poporului roman în prima conflagrație mondială, la împlinirea a 100 de ani de la celebrele lupte de la Mărășești, Mărăști și Oituz.
„Scriitor realist de mare anvergură, printre cei mai prolifici din generația sa, Ion Aramă (…) a zugrăvit cu pasiune și talent un tablou amplu, de referință pentru istoria literaturizată a războaielor românilor.“
(Dan Gîju, revista Litere, iulie-august 2016)

 

Ion Aramă (18 octombrie 1936 – 26 septembrie 2004) a fost un scriitor și ziarist militar din aceeași generație cu Ion Grecea și Ion Lotreanu. Cărțile sale, publicate între 1959 și 2002, ocupă un întreg raft de bibliotecă (treizeci de volume originale, la care se adaugă nouă traduceri din literatura universală). Printre cele mai cunoscute romane scrise de Ion Aramă amintim: Cu Bricul Mircea în jurul Europei, Rapsodia albastră, Furtuna albă, Țărm fără catarge, Ne‑așteaptă marea – inspirate din viața marinarilor militari, Trecătoarea de fier, Câmpia de foc, Ultima redută, Detașamentul Călina, Mareșalul și soldatul, Am fost cu toții soldați – inspirate din evenimentele primului și celui de‑al doilea război mondial.
Ion Aramă a urmat cursurile Liceului Militar de Marină din Galați, unde și‑a descoperit dragostea pentru mare și pentru viața ostășească. Între 1954 și 1968, a lucrat ca redactor la gazeta Flota Patriei din Constanța, urmând în paralel cursurile Facultății de Filologie din București. După ce s‑a mutat la București în 1968, Ion Aramă a fost redactor‑șef la Editura Militară până în 1981, timp în care a redactat peste 150 de cărți. A lucrat cu Nichita Stănescu la volumul Un pământ numit România, cu D.R. Popescu la Prea mic pentru un război atât de mare, cu Virgil Carianopol, Laurențiu Fulga, Gheorghe Tomozei, Marin Preda și alții. Între 1982 și 1993 a fost redactor, apoi redactor‑șef adjunct, la ziarul Apărarea Patriei și, respectiv, la revista Viața Armatei. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor (1972) și doctor în filologie (1988). După 1993, a fost membru fondator al Ligii navale române și redactor-șef al revistei Marea Noastră pentru tineret.

Autor

Ion Aramă

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Ai un comentariu, o părere sau o întrebare despre această carte?


 
Updating…
  • No products in the basket.